Spis og lev på Samsø

På divine hotel kan du nyde en morgenmadsbuffet. Vi tilbyder ikke frokost eller middag, men der er heldigvis flere skønne steder at besøge, når sulten skal holdes fra døren.

Spisesteder i Nordby og omegn

Casa Tua divine hotel tilbyder morgenmad og derudover brunch i højsæsonen, fra juli til midten af august. Vi henviser til øens mange fremragende spisesteder. I gåafstand fra hotellet har du flere muligheder for et godt måltid. Vi anbefaler altid at spise dessert først, og derfor kommer du ikke udenom et besøg hos divine hotels storesøster, Casa Tua-divine icecream. Her serveres italiensk is efter hemmelige, århundrede gamle opskrifter fra en isproducerende familie i Venedig. Divine icecream får tilsendt råvarer fra Italien, og med Tony Lane Nielsen bag produktionen, er du sikret den bedste og lækreste, autentisk italienske is. Din opgave er kun at vælge blandt det store sortiment. Til isen kan du få serveret Samsøs bedste kaffe, der er alt fra café latte til espresso med vaniljeis. Velbekomme. Du finder Casa Tua-divine icecream på adressen Landevejen 16, Nordby. Følg ishuset på facebook.

Hos Work.Play.Nordby, Nordby Hovedgade 24, tilbydes sen aftensmad, pop up restauranter giver muligheder for take away og lækker mad. Der sker altid noget nyt og spændende hos W.P.N., der er god stemning, sol og forhave. https://workplaynordby.dk/

På samme gade, Nordby Hovedgade 13 ligger restauranten med navnet Nordby 13. Med udgangspunkt i lokale råvarer serveres ”enkel og dejlig mad”. Annette og Lasse står bag restauranten og skriver om konceptet:

”Vi gør, hvad vi kan for at bruge lokale samsiske råvarer. Både fordi vi arbejder med udgangspunkt i det norske koncept ”kortrejst mad”, men også fordi Samsøs råvarer er i en klasse for sig. Lige fra de første asparges, over sommerens solmodne jordbær og kartofler, til efterårets grønkål og græskar, går vi efter at servere noget af det bedste fra Samsø. https://www.nordby13.dk/

På Nordby Hovedgade 15 ligger Smagen af Øen. Følg butikken på facebook for mere information om det spændende udvalg af delikatesser og specialiteter fra Samsø. Butikken er åben hver dag hele året og et besøg værd. Nyd et frokostbræt med lokale madvarer eller kig forbi til marked og gadekøkken, som butikken arrangerer med mellemrum. http://www.smagenafoen.dk/

Hos Oasen, Søndre Møllevej 5, finder du både grillbar og restaurant. Restauranten har aftenbuffet, men skal du have et hurtigt måltid, kan du i grillen få burgere, grillkylling og andre retter fra det klassiske grillbarmenukort. https://www.oasen-samsoe.dk/

Skråt overfor klokketårnet i Nordby ligger Café Underground. Her fås is, kage og lette café retter som sandwich. Herudover sælges brugskunst og souvenirs. https://www.visitsamsoe.dk/spisesteder/cafe-underground/

I Mårup ligger en restaurant med fokus på seafood, men som også har kød og oste. Nyd dit måltid på den store terrasse eller indendørs i den lyse restaurant. https://www.visitsamsoe.dk/spisesteder/maarup-havn-restaurant/

På Øster Ringvej 22, Nordby, ligger Samsø Bryghus. Ud over bryghus er der Cafe/butik, som sælger egne produkter som øl, vin, sirup, grøntsager og kød fra egne dyr, derudover sælges mel, slik, cremer/shampoo, garn og mange forskellige kolonialvarer. I cafen serveres retter som alle er baseret på gårdens egen produktion af kød og grøntsager. I sommersæsonen holdes ølsmagning/rundvisning. http://www.samsoe-bryghus.dk/

 (Op)lev på Samsø

”Samsø – Danmarks hjerte! I hvert fald kommer man ikke uden om, at Samsø geografisk ligger i rigets centrum, midt i Kattegat omgivet af Jylland, Fyn og Sjælland, som en udfordring og en mulighed for det fortravlede menneske med den hektiske hverdag”. (Muhl, 2001, s. 5)

Sådan indleder Lars Muhl sin bog ”Hjertes stilhed Samsøs kraft”, en bog han skrev i én bevægelse i 1996. Hvad enten du, kære gæst, har en fortravlet hverdag, om du er kommet fra Jylland, Fyn, Sjælland eller et helt andet sted, eller om du blot, som vi, der står bag divine hotel, er draget af Samsø, skal der lyde et helt særligt velkommen til denne skønne ø. Der venter dig uendelige muligheder for oplevelser og afslapning. Med udgangspunkt i naturoplevelser på Nordøen har vi lavet denne guide med inspiration og citater fra Lars Muhls bog. Herudover henviser vi naturligvis til VisitSamsø, som du finder online på visitsamsoe.dk og fysisk i Anton Roses Hus i Tranebjerg. Her kan du få flere oplysninger og gode råd til alt fra museumsbesøg, shopping, cykeludlejning og koncerter. Vi ønsker dig et fantastisk ophold på Samsø.

Uanset hvor du, kære gæst, kommer fra, er du ankommet ad søvejen. Samsø ligger omtrent lige langt fra Jylland i vest, Fyn i syd og Sjælland i sydøst. Indtil 1970 tilhørte Samsø Holbæk Amt, hvorefter øen overgik til Aarhus indtil nedlæggelse af amterne. Samsø er en selvstændig kommune med et areal på 114,26 km² og med ca. 3700 indbyggere bosat i 22 landsbyer, hvoraf Tranebjerg er den største. Du kan sejle med færge fra Jylland til Sælvig og fra Sjælland til Ballen. Der er lystbådehavne i Mårup, Koldby Kås, Ballen og Langør. Færgedrift og skibstrafik optager naturligvis både fastboende og besøgende, for det kræver, at man løser billet til et fartøj for at ankomme til øen. Med en sådan billet ligger Samsø åben for alle, som øen har gjort til alle tider. Samsø har været af stor betydning for vikingetidens søfarere, der kom gennem Kattegat på vej til og fra Østersøen. Stednavnet Samsø er søgt forklaret med baggrund i et gammelt sagn, der fortæller, at vikinger samledes på borgen Visborg (senere Vesborg) for at drage afsted på togt i fællesskab. Samlingsøen eller Samsø er foreslået at sigte til øen som samlingssted for sørøvere. Denne gamle tolkningsidé ses der dog på med skepsis, idet øens navn nok snarere henviser til en samling af øer, eller til, at øen netop består af to øer samlet på midten, tidligere adskilt af Kanhavekanalen. Det er den sidste tolkning, der er mest opbakning til i forskerkredse (Danielsen, ”Mellem stednavne og sagn”, 2017 s. 63).

Uanset om Samsø er en samlingsø for sørøvere eller en samling af to øer, skal man forbinde sig med øen ad søvejen. Turens langsommelige forløb kan være en udfordring for det moderne travle menneske, men kan også fungere som en nødvendig proces inden et skønt, afstressende ophold. Med Lars Muhls ord:

”På overfarten giver jeg slip på alt det overflødige. Jeg sætter mig, indånder den friske luft af saltvand, får styr på åndedrættet og slår i bogstavligste forstand koldt vand i blodet. Således betales der færgepenge på mere end én måde!”. (Muhl s.10, 15). Lars Muhl henviser i bogen til sagnet om øen som samlingsø. Det er øen stadig, vi kommer nu for at samle os, og at skabe os selv. Hvis man vil nå ind til Samsøs hemmeligheder, kræver det en indsats, så lad os komme i gang, her er lidt inspiration til at gå på opdagelse i Samsøs kraftfulde steder, og i det landskab, der tiltrækker store mængder af besøgende hvert år. Uanset om du er på cykel eller på gåben, vil have afslappede rundture eller udfordringer i bakket terræn, er der masser af steder at udforske.

Vandre- og cykelture på Nordøen

Nordby Bakker.

”Mennesket søger stadig op, men til forskel fra tidligere tiders pilgrimme, der søgte indsigt, er vor tids pilgrim først og fremmest optaget af den synlige udsigt” (Muhl s .45). Den synlige udsigt er der rig mulighed for at udforske i Nordby Bakker. Der er uanede muligheder for naturoplevelser lige fra Samsøs nordligste punkt, Issehoved, til Asmindør Hage ved Mårup Havn. ”I denne mangfoldighed af istidsskulpturer kan enhver finde sit eget bjerg” (Muhl, s. 46). Naturstyrelsen har udgivet en folder med vandreruter i bakkerne, få folderen i hotellets reception. Læs mere i Naturstyrelsens digitale guide på www.nst.dk/nordby-bakker. Nordby Bakker er optaget i Naturstyrelsens naturkanon.

Ballebjerg.

Fra divine hotel er der ca. 2 km til Ballebjerg. Ballebjerg er Samsøs højeste punkt med 64 meter. Udsigtstårnet blev opført i 1920, det vedligeholdes af Nordby Borgerforening. Tag en aftengåtur og nyd solnedgangen fra Ballebjerg. ”En solnedgang på Ballebjerg er et malerisk og uforglemmeligt syn. Synet er så bevægende, at det sætter gang i en sær trang til, at vi straks må kommentere det og meddele os. Men ikke to solnedgange er ens. En solnedgang er også en andagt, vi bliver inviteret til at træde ind i – i stilhed. Den store røde sol synker ned i horisonten, ligesom den synker i vort indre. I den stilhed finder vi ind til hjertes centrum.” (Muhl, s. 20-21)

Samsølabyrinten

På vej fra Nordby mod Issehoved ligger Verdens største labyrint. Far vild eller find vej, blive væk og bliv fundet. ”Samsølabyrinten er oplagt til gå-meditation, til organiske forvandlingsrejser, hvor man kan skærpe sin opmærksomhed, sin intuition og orienteringssans, alt mens man trænger gennem lag efter lag i labyrinten og i bevidstheden, for til sidst at stå i labyrintens hjerte – i hjertet stilhed”. (Muhl s.53)

Se mere på www.samsolabyrinten.com.

Den prikkede cykelrute, ca. 24 km.

Har du mod på en længere rute i bakket terræn er den prikkede cykelrute ideel, den kan anbefales som dagstur til en længere vandring. Turen foregår på både asfalt og grusveje. Der er start fra Mårup, ruten fortsætter mod Nordby Kirke og til Møgelsskår. Efter et besøg på Ballebjerg cykles til Issehoved, herefter retur til Mårup. Få kortet over ruten i hotellets reception eller hos VisitSamsø.

Kort, stejl vandretur ved Mårup.

Lars Muhl placerer i sin bog, Hjertets stilhed Samsøs kraft, Samsø i de syv energicentre, også kaldte chakraer. I Mårup og omegn er der ifølge Muhl mulighed for at opsøge strubecentret, der har med indtryk og udtryk at gøre, altså kommunikation. Oplev og fornem farve, lyd, rytme og form i korte vandreture.

En kort men skøn vandretur på ca 1,5 km.

https://www.visitsamsoe.dk/wp-content/uploads/2015/03/1-kort-tur9.jpg

Asmindør Hage

En vandretur på ca. 3,3 ved Asmindør Hage