NOGET OM SAMSØ

Midt i Danmark ligger den smukke og grønne Ø, Samsø, som hvert år besøges af mange gæster. Øens unikke atmosfære og de mange muligheder for oplevelser, giver øens gæster nogle enestående oplevelser, og derfor vender mange tilbage år efter år.

Turen til Samsø starter allere, når færgen fra enten Kalundborg (Sjælland) eller Hou (Jylland) vuggende bringer dig gennem bølgerne over vandet. Pulsen går ned og hverdagens høje tempo forvandles ligeså ligeså stille til en indre ro. Du er på vej til den milde frugtbare Ø midt i Danmark, den venlige, gæstfrie Ø med flere solskinstimer end resten af Danmark.

Lige når du kommer til Samsø, er noget af det første du lægger mærke til de farvestrålende boder med frugt og grønt. Overalt langs vejene kan du året rundt handle ind til et lækkert måltid med årets friske råvarer fra Samsøs køkkenhave.

Fra de berømte nye friskopgravede kartofler i maj/juni, hvide og grønne asparges sprøde agurker og solmodne tomater, fristende røde jordbær og dybrøde solbær til efterårets og vinterens græskar, kål og rodfrugter.

Omgivet af havet er Samsø begunstiget af et mildt klima med rigtig gode betingelser for produktion af stort set alle former for frugt og grønt.

Naturmæssigt er Samsø et stykke Danmark i miniformat: Kyststrækninger med stejle skrænter, et bakkelandskab med dybe dale og smeltevandskløfter, hedelandskab og frugtbare landbrugsområder og en fjord med mange øer og holme.

Ved Samsøs sydlige kyst ligger skoven, der omkranser godset Brattingsborg, og på hele sydøen er landskabet blødt bakket med store landbrugsområder.

Nord for landbrugsområdet ligger Stauns Fjord, godt beskyttet af den særprægede smalle og over 5 kilometer lange landtange Besser Rev. Fjorden, og området omkring den, er yngleplads for titusinde af fugle og sæler.

På Samsøs smalleste sted – ved Kanhavekanalen – begynder et hedeområde, og det er som om man et øjeblik kommer til en helt anden landsdel. Derefter bliver landskabet mod nord mere bakket.

Samsø er skabt af istidens enorme kræfter, og vestkysten af nordøen består af stejle skrænter mod havet. Bakkerne helt mod nord er et vidunderligt område for vandrere og naturelskere. Mange tilbringer nogle timer hver dag gennem hele opholdet på Samsø i disse afstressende omgivelser. En vanretur gennem bakkerne til Samsøs nordspids, er en af opholdets uforglemmelige oplevelser.

På Samsø ligger der en perlerække af hyggelige landsbyer, i alt 22, større og mindre med hvert sit særpræg. De opleves bedst ved en slentretur gennem de krogede gader, så man når at få alle de fine detaljer med. Specielt Nordby hvor Hotel Svedskegyden ligger tæt ved det hyggelige Gadekær omkranset af gamle stråtækkede bindingsværkshuse er et længere besøg værd.

Samsø er desuden Danmarks “vedvarende energiø” – et helt unikt energiprojekt, hvor der satses optimal udnyttelse af naturens egne kræfter. Eksempelvis bliver fjernvarme og varmt vand i Nordby produceret af et stort solvarmeanlæg suppleret med et halmfyr. Anlægget kan ses når du kører ind i Nordby fra syd.

Gallerier, keramikere, kunsthåndværkere, musikere, forfattere, madkunstnere er i høj grad med til at sætte deres kulturelle præg på Samsø. Har du brug for et frirum med velvære og afslapning, er der også rig mulighed for det hos en af øens mange alternative terapeuter. På hotellet hjælper vi gerne med kontakter og aftaler. På værelserne finder du Samsø Turistavis til behagelig læsning og brug. I den kan du finde mange nyttige oplysninger om Samsø, og ikke mindst forslag til ture på Samsø. Ellers står jeg til enhver tid til rådighed for råd og vejledning.

Vil du vide mere kan du finde mere materiale på dit lokale bibliotek. Jeg kan anbefale: “Turen går til Samsø” fra Politikkens forlag.

Til sidst en lille advarsel! “Samsø er stærkt vanedannende – men på den gode måde”.